Kappen

Een boom omzagen

Mooi die boom voor je huis. Totdat die boom zo groot wordt dat hij je al het zicht ontneemt, ernstig begint over te hellen naar je gevel of schuur. Of ziek wordt en begint te rotten; kortom soms heb je een goede reden om een boom te willen vellen. Heb je geen enkele ervaring met het kappen van bomen en heb je nog nooit een motorkettingzaag in handen gehad? Laat dit klusje dan liever over aan ons en blijf uit ziekenhuis!

Zonder kapvergunning of omgevingsvergunning?

De verleiding kan soms groot zijn, maar kap nooit een boom zonder kapvergunning. Het is het niet waard. Voor mij als boomverzorger is het een economisch delict met boetes van tienduizenden euro's.

De wet

Per gemeente verschilt of je een kapvergunning nodig hebt of niet als je een boom wilt verwijderen. Officieel heet een kapvergunning tegenwoordig een omgevingsvergunning.

Mag ik in elk seizoen kappen?

Ja, maar elk seizoen heeft voor en nadelen.

Nadelen in de zomer zijn:

  • meer afval door bladbezetting
  • lastiger te controleren op beschermde dieren (flora & fauna)
  • mogelijk broedende vogels & broedseizoen

Voordelen zomer:

  • conditie van de boom is veel beter te beoordelen, slechte bladbezetting of dode takken zijn goed zichtbaar

Voordeel herfst:

  • Houtrot of schimmels laten hun vruchtlichamen overwegend in de herfst zien. Dit kan een vermindering van de stabiliteit van de boom betekenen.

Onderstaand vindt u een globaal overzicht van welke soorten bomen (let op: iedere soort heeft weer diverse varianten) in welk seizoen klaar zijn voor de snoei.

SeizoenSoorten bomen
Winter/voorjaarDe meeste fruitbomen
VoorjaarDe meeste hagen
Einde zomerABC-bomen; dit zijn bomen waarvan de Latijnse naam begint met een a, b, c zoals acer (esdoorn), betulus (berk) en carpinus (haagbeuk)
NajaarDe meeste hagen
De meeste steenvruchten bomen

Wat doe je met de boomstronk?

Bedenk voordat je gaat zagen wat je straks met de overgebleven boomstronk wilt. Wil je hem helemaal verwijderen dan is dat een behoorlijke klus. Misschien kun je het met de hand af (dan verwijder je alle wortels met een zaag en bijl), maar was het een grote kastanjeboom bijvoorbeeld, reken er dan maar op dat er een graafmachine aan te pas moet komen. Ben je van plan om de stronk in zijn geheel te verwijderen, zaag dan de stam af tot 100 cm boven de grond. Het overgebleven stuk kan dan als hefboom dienen om de stronk eruit te krijgen.

Je kunt er ook voor kiezen de boomstronk te laten staan. Je kunt hem nog gebruiken als voetstuk voor een mooi beplante kuip of er een vogelvoederbak op plaatsen. Je kunt de stronk ook uithollen en als plantenbak gebruiken of laten begroeien met clematis of klimop bijvoorbeeld.

Wat gebeurt er met het hout?

Dat bepaalt u zelf. De mogelijkheden zijn:

  • open haard hout zagen – voor de winter
  • versnipperen – voor een tuinpad
  • afvoeren – dan bent u er in één keer vanaf

U blijft er in ieder geval niet mee zitten.

Spanjaardslaan 12b
1851MX Heiloo
tel 072-5336002 / 06 53993115
e-mail: info@iristuinen.nl